Plasmaskärning


Plasmaskärning är ett effektivt sätt att skära i både tunn och tjock plåt, men även flera lager. Det är väldigt kostnadseffektivt och man kan även skära i vinklade samt krökta former.

Plasmaskärning fungerar på material som är elektriskt ledande, då materialet i sig ingår till att bilda ljusbågen i den komprimerade gasen.

Hejla Skärteknik erbjuder plasmaskärning på rostfritt stål, koppar, aluminium, kolstålsplåt m.m. Plasmaskärning är en snabbare metod än tex gasskärning, laserskärning och snittet håller en högre kvalité. En annan fördel med plasmaskärning är att skärprocessen inte skapar några vibrationer och minskar därmed risken för felskärning.

Det är låg värmepåverkan på materialet då ljusbågen är så koncentrerad. Plasma är otroligt energirikt, plasman smälter det lokala materialet som sedan avlägsnas från snittet. Plasmaskärning är en smältskärmetod, där den heta plasmabågens energi används för att blåsa bort smält material.

Elektriskt ledande material

Plasmaskärning fungerar endast på elektriskt ledande material, då materialet i sig behövs för att bilda ljusbågen som sedan skär materialet. Material som exempelvis rostfritt stål, aluminium och andra metaller.

Detta är en perfekt metoden för er som söker högre skärhastighet och behöver skära i ett material med grov tjocklek.